GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

KIKIRDAKLARIM NEDEN ERİR?

Kıkırdak erimesi hastalarımızın çok kullandığı bir hastalık adı olmasının yanında ayrıca paniklediği de bir durumdur. Aslında kıkırdak erimesi panikleyecek bir hastalık olmayıp dikkat edilecek bir hastalıktır. Peki nedir bu kıkırdak erimesi derseniz işte cevabı.

Kıkırdak erimesi aslında kireçlenmenin başladığının bir işaretidir. İyi de niye kıkırdaklarımız erir ve biz bunu önlemek için ne yapabiliriz? Bunun nedenlerinin başında son yılların en sıkıntılı hastalığı olan şişmanlık geliyor. Maalesef aşırı kilo eklemlere fazla yük bindirerek eklemin temel oluşum maddesi olan kıkırdakları aşındırıp erimeye yol açabilir. Eklemin travmaya maruz kalması da başta kıkırdak olmak üzere diğer eklem yapılarına zarar verebilir.
Yine bazı hormonların vücutta artması kıkırdakların yıkımına neden olabilir. Kıkırdak yıkımına neden olan en önemli hormonda leptindir. Özellikle şekerli ya da karbonhidrat yüklü beslenenlerde aşırı derecede leptin üretilmektedir. Dolayısıyla beslenme alışkanlığımız kıkırdakları direkt olarak etkilemektedir.

Elbette genetik ve yaş burada atlanmaması gereken iki faktördür. Ailesinde kireçlenme şikayeti fazla olan bireylerin kıkırdak erimesi aslında kaçınılmaz diyebiliriz. Yine yaş ilerledikçe da kıkırdak erimesi görülme olasılığında artış görülmektedir.

Eğer bir türlü toparlanmayan bir yüksek tansiyonunuz varsa yine kıkırdak erimesi görülme olasılığında artar. Yüksek tansiyon dışında şeker hastalığı, guatr problemleri de kıkırdak erimesi gelişimine zemin hazırlayan diğer hastalıklardandır.

Haftaya da sizlere kıkırdak erimesinin tedavisini anlatacağım. Mutlu ve sağlıklı haftalar diliyorum.

 

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu