Özel Haberler

‘O İLÇELER BİZİM’

**Seçim takvimlerinin netleştiği ve siyasi heyecanın yaşandığı bir süreçte MERHABA, Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir İl Başkanı Ender Biçki’ye  Cumhuriyet Halk Partisindeki çalışmaları ve Balıkesir’e dair düşüncelerini sordu.

**2019 uzak görünse de seçim için yakın tarih. Siyasiler atak yaparak çalışmalara başladı. Delege seçimleri ve kongre takvimi ile birlikte daha da netlik kazanacak partilerdeki analizler, ayrıntılı ve tüm çarpıcı yönleriyle yine MERHABA’da olacak.

CHP Balıkesir İl Başkanı Ender Biçki, ‘ Büyükşehir Belediyesi ayrımcılık yapıyor gayet açık’ derken, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka için öyle bir söz söyledi ki; partideki zincirin halkalarının sağlam mı yoksa değil mi sorusunun adeta yanıtı oldu. Röportajımız sırasında ‘Büyükşehir Belediyesini almamız şart!’ diyen Biçki, çarpıcı detayları  anlattı, MERHABA yazdı.

KONGRE TAKVİMİNE DOĞRU HEYECANLI BEKLEYİŞ

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ender Biçki MERHABA’nın sorularını yanıtladı. Gençler ve CHP Balıkesir’in yeteince entegre olamayışının nedenlerinin çıkarımınıda yapabileceğiniz röportajımız sayfa 6’da

Semra Aman Akyürek: Cumhuriyet Halk Partisi delege seçimleri kongre takvimi hakkında bilgi verir misiniz?

Ender Biçki: Olağan Kongre takvimimiz başladı.26 Ağustosta delege seçimleri başlayacak. 2 Ekimde delege seçimleri bitecek. Ekim ayında ilçe kongreleri ve sırasıyla belirlenen takvime göre il kongreleri yapılacak. Ocak ayında kurultay süreci ile kongre süresi tamamlanmış olacak. 4 ay gibi bir sürede örgütlerde kongre süreci tamamlanmış olacak.

Semra Aman Akyürek: İl Başkanı seçilmenizin akabinde bugüne kadar geçirdiğiniz süre içinde bu süreyi iyi değerlendirdiğinizi düşünüyor musunuz?

Ender Biçki: Yönetime gelirken hedeflediğimiz, planladığımız işlerin büyük bölümünü gerçekleştirdik. Yapamadıklarımızda var imkansızlıklar yada başka sebeplerden dolayı. İl başkanı olurken de ben Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanma hedefini biliyorsunuz koymuştum. Bütün çalışmalarımızı, planlarımızı da bu doğrultuda yapmaya çalıştık. Yerel seçimi kazanma yönünde geçtiğimiz 2 yılda öncelikle ilçe örgütlerimizi 2019 hedefi doğrultusunda inandırdık. Bu hedefe doğru motive ettik. Onlarda 2019 seçimlerinin önemini ve kazanacağımızın inancını benimsediler. Bunu başardık.2019 yılına 69 yıl sonra merkez için söylüyorum Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmaya kilitlendik. Hiç kimse ben nasıl Milletvekili olurum, Belediye Başkanı olurum hesabını hiç kimse yapmıyor. Büyükşehir’i CHP’ye nasıl kazandırırım bunun hesabını artık yapıyor. Örgüt olarak, ilçe başkanları ve Belediye Başkanları ile uyumlu bir şekilde geçirdik bu geçen 2 yılı. Örgütün dayanışmasını sağladık. Pek çok partiye bakarsanız İl Başkanının Belediye Başkanı ile problemi var. Ama biz uyumluyuz.

Semra Aman Akyürek: CHP’li 5 Belediye’ye sahipsiniz.(Edremit, Bandırma ,Ayvalık, Erdek, Manyas) Hedefinizde kaç belediye var? Ve bu hedef için neler yaptınız, yapacaksınız?

Ender Biçki: Pilot ilçeler belirledik. Özel çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu pilot ilçelerimiz daha önce CHP’de olup ta kaybedilenler. Sındırgı, Susurluk, Marmara, Gömeç gibi. Bu Belediyeler 2019’da geri alacağımız başkanlıklar.2 yıldan buyana özel bir çalışmanın içindeyiz. Merkezde ise 2 ilçeyi de istiyoruz ama en az bir ilçeyi almak için özel bir çalışma içindeyiz. Kaybettiğimiz belediyeleri neden kaybettik. Kaybettiğimiz etkenleri araştırdık. Kurduğumuz AR-GE ekibimizle birlikte bu nedenleri araştırdık. İlk defa AR-GE ekibimizi kurduk ve yönetimden Üniversiteden emekli hocamız Mehmet Yıldırım ile birlikte ilk kez AR-Geden sorumlu başkan yardımcılığı görevlendirmesini yaptık. Oda hem Üniversite camiası ile hem de deneyimli arkadaşlar ile birlikte çalıştı. Pilot ilçeler üzerinde özel çalışmalarımız söz konusu. Yeniden onları kazanacağız. Bu önemli. Kongre süreci devam ediyor olsa da bu çalışmalarda sürüyor ve ara vermiyoruz.

Semra Aman Akyürek: Ar-ge ekibinizin çalışmasından bahsedermisiniz?

Ender Biçki: Ekip, kaybetme nedenlerini ilçenin yapısını da rapor haline getiriyor ve proje olarak sunulacak onlar planlanıyor. Bununla birlikte hangi aday olursa bu ilçeyi kazanırızın hesabını yapıyor.2 yıllık dönemde bu çalışmaları yaptık. Bizim projelerimizden biride ilk kez yerel yönetim akademisini başlattık. İlk program uygulandı ve ilk program kadınlara yönelikti. Bu yerel yönetim akademisi 2019’a kadar sürecek. Arkadaşlarımızı şimdiden belirli bir bilgi donanımına sahip olmalarını sağlamak için çalışıyoruz. Ekibin projelerinden biride buydu. Belediye Başkanlarımızdan Erdek Belediye Başkanımız Hüseyin Sarı katıldı diğer Belediye Başkanlarımızı da davet edip belirli dersleri vermelerini isteyeceğiz. Eylül ayında bir çalıştay yapmayı düşünüyoruz. Yerel yönetim çalıştayın da CHP’nin başarılı Belediye Başkanlarını davet edeceğiz deneyim ve tecrübe paylaşımlarını aktarmalarını sağlayacağız.

Semra Aman Akyürek: Yapmak isteyip yapamadığınız bir şey var mı? CHP Parti binasında bir yenileme değişim oldu. Kaynağın nereden geldiği konuşuldu. Bu konuda parti binasının yenilenmesi nasıl oldu? Bu değişim kimin fikriydi ve kaynak nasıl sağlandı?

Ender Biçki: Yapmak isteyip te yapamadığımız bir şey çok yok aslında bizim parti binamız bile planlarımızda olmayan bir şeydi. Para alacak bir yerimiz yok ki bizim. Parti binamız için para Genel Merkezden geldi. Birde partiyi seven partiye bağlı arkadaşların bağışları var. Başka parayı nereden bulabiliriz ki biz? Bina alacak olursak Genel Merkezimiz bu bina için para gönderiyor. Tadilat olacaksa Genel Merkezimiz destek oluyor. Partili arkadaşlarımız destek olmak isterse onlarda destek oluyor.

Ender Biçki: Cumhuriyet Halk Partisi 2019’da eğer ki Büyükşehir Belediyesini hedefliyorsa,  kendi imajını öncelikle yenilemeliydi. Kamuoyunda ki algısını değiştirmeliydi. Binamızın eski haliyle, dışarıdan boyası, badanası ile tabelası olmayan bir partinin Büyükşehri alacağım demesi mantıklı değildi ve bu değişimi yapmalıydık yaptık ta. Büyükşehir’e doğru biz ilerlerken, partinin imajını da, kendi imajımızı da değiştiriyoruz. Sıradan bir vatandaşın partimize girdiğinde Cumhuriyet Halk Partisine yakışır bir binaya girmiş olması gerekir. Basın mensuplarının rahatça çalışabileceği bir yerin oluşturulması gerekir. Düşünmeliydik ve düşündük, gerçekleştirdik.

Semra Aman Akyürek: Basın toplantılarını partililerin katılımı ile birlikte yapıyorsunuz. Daha önce yapılan basın toplantılarında parti içindeki muhalif sesler de zaman zaman basın toplantılarının gündemi olabiliyordu fakat; artık daha sakin geçiyor. Bunu neye bağlıyorsunuz. Bu yönde nasıl bir değerlendirme ve çalışma yaptınız? İkaz mı yapıldı katılanlar mı değişti? Aldığınız bir karar vardı basın toplantılarını partililerin katılımı olmadan yapacaktınız ama böyle olmadı. Partililerle birlikte yapılan bu basın toplantısındaki sessiz ve sakinliği neye bağlıyorsunuz?

Ender Biçki: Bizim partililerimiz AKP’nin partililerine benzemez. Basın toplantısı yapılacaksa mutlaka o toplantıyı izlemek ister. Bunun önüne geçemezdik. Bununla ilgili partili arkadaşlarımızla bu konuyu değerlendirdik ve bir basın toplantısında nasıl davranılması gerektiğini anlatarak bu kararı belirledik. Belirli bir düzeye gelindi. Partililerimizle basın toplantısını gerçekleştiriyoruz. Toplantı sonrası da partililerle her konuda görüş alışverişini yapıyoruz.

Semra Aman Akyürek: Gençlikle entegre olma konusunda yaşadığınız ve gündem olan gerginlikler oldu ve kamuoyuna yansıdı. CHP’de gençlik, gençler ne durumda?

Ender Biçki: Cumhuriyet Halk Partisi için gençlik çok önemli. Bende partimizin gençlik kollarında başkanlık yapmış ve oradan İl Başkanlığına gelmiş bir parti üyesi olarak bu konuyu elbette ki çok önemsiyoruz. Gençlerin, kadınların ayrı bir önemi var. Biz partimiz için, daha üretken, proje üreten bir yapıda gençliğin olması arzusunu taşıyoruz. Bu konuyla ilgili partimizde şuan resmi olarak bir gençlik kolları bulunmasa da partimizin müthiş bir gençlik potansiyeli olduğunu biliyoruz. Son 19 Mayıs töreni,23 Nisan törenlerindeki gece yapılan fener alaylarında muazzam bir genç kitlesi ile yürüdük.19 Mayısta yaptığımız yürüyüşte 230 genç arkadaşımız vardı. Üniversiteli gençliğimizde oradaydı.

Semra Aman Akyürek: Gençleri kazanmak için yaptığınız çalışmalar neler?

Ender Biçki:  Bizim aynı zamanda Üniversite gençliği üzerinde bir çalışmamız var. BAÜ’yü kazanan gençleri, geçtiğimiz yıl terminalde karşıladık. Bir stant açtık. CHP araçlarıyla kalacakları yere götürdük. Kalacakları yurt konusunda yardımcı olduk. Çocuklarımızın cemaat yurtlarına düşmemeleri için hangi yurtlarda kalınabilir bilgilendirdik. Şehir hakkında bilgilendirmeler yaparak yönlendirdik. Bu senede bu çalışmayı yapacağız. Sadece Balıkesir’e gelen değil Balıkesir’den farklı illeri kazanan öğrencilerimiz içinde Partimiz örgütleri ile ortak istişarelerle neresi kazanıldı ise o il’ de CHP yine öğrencilerimizi karşıladı, ihtiyaç olan her bilgilendirmeyi, yönlendirmeyi yaptı ve yapmaya da devam edecek.

Semra Aman Akyürek: Balıkesir’de yapılan belediye hizmetleri hakkındaki düşünceniz nedir?

Ender Biçki: Büyükşehir Belediyesi olarak baktığımızda ortada bir hizmet göremiyorum. Balıkesir merkeze 3 yılda yapılan ne var? Kendi bütçesi ve öz kaynakları ile ne yaptı? Bana desin ki şunu yaptım. Baktığımızda gördüğümüz Emniyetin oradaki bir kavşak, Otel Basri’nin orada bir köprülü kavşak, birde Doğumevinin orada yapılan üst geçit var. Şimdi bu üst geçitli köprüyü Demiryolları yaptı.  Diğer köprülü kavşakları yapan Karayolları. Ortada bir Avlu var. Yahu; Avluyu yapanda Devlet Su İşleri. Şimdi ben soruyorum. Hakikaten ben bilmiyorsam da söylesinler. Çamlık projesinde bir cami yapacaklar teleferikle camiye insan taşıyacaklar. Bekleyip göreceğiz ne yapacaklar, yapacaklar mı?

Semra Aman Akyürek: CHP’li Belediyelerin Büyükşehir Belediyesinden aldığı hizmet konusunda Başkanların size yansıttığı durum nedir? Yeterli hizmet alınıyor mu?

Ender Biçki: CHP’li Belediyeler Büyükşehirden hiçbir zaman istediğini alamıyor. Tam tersi Büyükşehir Belediyesi özellikle ve kasıtlı olarak BASKİ  kanalıyla ilçelerde çalışma yaparak yolları kazıyor. Üzerini kapatması gereken BASKİ zamanında kapatmıyor. CHP’li Belediyeleri zorda bırakmak için bu kasıtlı yapılıyor. Bandırma, Edremit ve Ayvalık’ta da bu durum var. Yapılan çalışmayı ilçe belediyesi yapıyormuş gibi yaparak yolların bozuk bırakılarak Belediye tarafından yapılmadığı izlenimi yaratılıyor. Bizim Belediyelerimize öfke  yaratıyorlar. Altında başka ne aranabilir ki? BASKİ bu çalışmayı yapıyorsa partili partisiz vatandaşın rahatı için sıkıntı yaratmaması için yaptığı çalışmayı tam tamamlaması ve o yolu düzeltmesi lazım. Yine Belediye başkanlarımızdan aldığımız bir bilgiye göre, çalışma yapılan yerin üzeri kapatılırken de kalitesiz bir malzeme kullanıldığı belirtiliyor. Kapatılan yer kısa sürede bozuluyor ve böyle bir durumda Belediyelerimiz kendi imkanları ile bunu yeniden düzeltmeye çalışılıyor. Büyükşehir Belediyesi büyük bir ayrımcılık yapıyor. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte  ilçelerimizde bütçelerinde müthiş gelir azalması oldu. Edremit Belediyesi kış nüfusu 150bin.Yaz nüfusunu düşünün. CHP’li belediyelerin körfez bölgelerinde oluşunun nüfusun artmasıyla oluşan sıkıntıları da var. Ayvalık 50bin nüfusuna göre gelir elde ediyor ama yazın orada daha fazla kişiye hizmet veriyor. Bizim Belediyelerimizle kendi Belediyeleri arasında ayrım yaptığını hep görüyoruz. Belediye Başkanlarımızda Mecliste bunu söylüyorlar. Gönen’de terminal gelirini Gönen Belediyesine veriyor ama Bandırma’da aynı geliri Bandırma Belediyesine o geliri vermiyor. Büyükşehir Belediyesi CHP’Lİ Belediyeleri ekonomik anlamda köşeye sıkıştırmak için elinden geleni yapıyor. Bizim Büyükşehir Belediyesini almamız şart.

Semra Aman Akyürek: Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka’ya verilen 38 günlük bir mahrumiyet var. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Ender Biçki: Kim ne derse desin Kamil Saka, Güre Belediye Başkanlığından buyana, dürüst çalışan ve kamu malını koruyan, bulunduğu bölgenin doğal yapısını koruyan, Türkiye’de tarihe geçmiş bir Belediye Başkanı. Çok iyi bir Belediye Başkanı.38 günlük hak mahrumiyetinin altındaki neden Güre Belediye Başkanlığı yaptığı bir dönemde ruhsat harcı. Neden bu harcı almadığı gibi bir durum var ve bunu Başkanımız anlattı. Yetkinin İl Özel İdaresinde olduğunu söyledi. Bu tamamıyla siyasi bir karar ve CHP’li Belediyelere verilen bir gözdağı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu