GündemÖzel Haberler

Paralarınızı geri alabilirsiniz”

1 nolu Yol İş Sendikası Balıkesir İşyeri Temsilcisi Hakan Ay, yaptığı açıklamada, emeklilik için yaş şartını tamamlasa da yıl ve prim süresini dolduramayanların, toplu ödeme imkanı ile paralarını geri alabileceklerini belirterek, “Tek yapmaları gereken şey, Sosyal Güvenlik Kurumu”na (SGK) dilekçe ile başvurmak” dedi

Herhangi bir süre çalışıp sigortalı olduğu halde, eksik prim günü sebebiyle emekli olamayan, yaş ve benzeri sebeplerle çalışma imkanı da bulamayanlara toplu para imkanı bulunduğunu belirten Ay, “Bu kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurup biriken parasını geri alabiliyor. Türkiye’de emekli olabilmek için prim, yıl ve yaş şartlarını tamamlamak gerekiyor” bilgisini verdi. Yaşı dolmasına rağmen primlerini ve sigortalılık süresini tamamlayamadığı için emekli olamayanlara ise toplu para imkanı olduğunu anlatan Ay, “Bu kişiler isterse SGK’ya ödemiş oldukları primleri geri alabiliyor” diye konuştu.

“Şartları var”

Bu durumda SGK’ya dilekçe ile başvuran kişiye, o  zamana kadar ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerinin iade edildiğini, ancak bunun da şartlarının olduğunu ifade eden Ay, “Toplu parayı alabilmek için; sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağ-Kur) yürütüyor olmamak, erkekler için 25, kadınlar için 20 yaş şartını tamamlamak gerekiyor” dedi. Prim iadesi yapılırken, ödenmiş primlerin yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için güncelleme katsayısı ile güncellendiğini ve bu tutarın sigortalıya ödendiğini anlatan Ay, “SSK’lılar için 2008’den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren, 2008’den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağ-Kur’luların ise tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor. Bu primler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor. Sağlık için ödenen primler verilmiyor. Memurlarda ise ödeme kesenek iadesi şeklinde yapılıyor” bilgisini verdi.

“Ödemeyi yakınlar da alabilir”

Eğer kişi emekli olamadan vefat etmiş ise, bu ödemeyi yakınlarının alabildiğini dile getiren Ay, “Bu durumda olan hak sahiplerinin kanuni mirasçıları da dul veya yetim maaşı bağlanmamış olması şartıyla aynı haktan yararlanabiliyor” dedi.

“Dilekçeyle başvurmak gerekiyor”

Ay, son olarak SGK’nın, bu işlemi kendiliğinden yapmadığı için dilekçeyle başvurmak gerektiğini, Kurumun, gerekli şartları taşıyanlara ödeme yaptığını sözlerine ekledi. Serap Tetik Acar

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu