GündemEkonomi

PAZARDAN YERLİ ÜRETİME DESTEK

Sebzeciler ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Baydan, vatandaşları, yerli üretime teşvik amacıyla pazarlardan alışveriş yapmaya davet etti. Pazar esnafına yerli üretim fiyat etiketlerini dağıtan Baydan, artık esnafın ‘’Yarım Kilo’’ ibaresini de kullanmayacaklarını dile getirdi.

Balıkesir Sebzeciler ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Baydan, pazarlarda yerli üretim etiketi dağıtımı yapıldığını söylerken, tezgâhtaki sebze ve meyve fiyatları hakkında MERHABA’ya açıklamalarda bulundu.
Üretimin başkenti Balıkesir, semt pazarlarıyla da öne çıkıyor. Dalından koparılıp getirilen taptaze sebze ve meyveler üreticiyle buluşurken, Pazar esnafı da en kaliteli ürünü en iyi fiyatlarla vatandaşlarla buluşturmak için çaba sarf ediyorlar. Pazar esnafı ile bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunan Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan Baydan, ‘’Tarlada 75 kuruşa satılan domatesin pazarda 5 TL’ye satılması mümkün değil. Bu tür söylentiler spekülasyon yaratmak için yapılıyor’’ dedi. Vatandaşlar için tüm ürünlerin en iyisini tezgaha getirdiklerini söyleyen Pazar esnafının ise vatandaşlara mesajları vardı…

YERLİ ÜRETİM ETİKETLERİ PAZAR TEZGÂHINDA

Döviz yükselişi nedeniyle yerli üretime destek kampanyası kapsamında Pazar esnafına yerli üretim etiketleri dağıttıklarını söyleyen Balıkesir Sebzeciler ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Baydan, ‘’Ülkemizdeki birlik ve beraberliğe katkı sunmak, ekonomi için bir adım atmak adına biz de pazarcı esnafımıza yerli üretim etiketlerini dağıttık. Bu etiketlerle birlikte Pazar esnafımız ürettikleri gıdaları kilosu ve fiyatlarıyla yazabilecekler. Ayrıca yarım kilo ibaresi de bu etiketlerde yer almayacak. Yaşlı vatandaşlarımız da geliyor. Bu yarım kilo ibaresi yanıltmalara neden oluyor. O nedenle etiketlerde kilogram, ürünün cinsi ve fiyatı yer alacak’’ dedi.

‘’HAYDİ, BALIKESİRLİLER ALIŞVERİŞ İÇİN PAZARLARI SEÇİN’’

Geçtiğimiz aylarda ‘’Haydi Balıkesirliler Alışveriş için semt pazarlarını seçin’’ kampanyası yaptıklarını söyleyen Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan Baydan, ‘’Balıkesir Sebzeciler ve Meyveciler Odası olarak başlattığımız ‘Haydi Balıkesirliler Alışveriş İçin Semt Pazarını tercih edin’ kampanyamıza ilgi çok büyük oldu. Vatandaşlarımızın teveccühleri ile semt pazarlarımızda yoğunluk yaşadık ve ilgi arttı. Vatandaşlarımız marketlerde yapamadıkları alışverişleri pazarlarda yapıyorlar. Mesela herşeyin en tazesi ve doğalını bulabiliyorlar’’ ifadelerini kullandı.

‘’O OLAY PAZARI OLUMSUZ ETKİLEDİ’’

Son dönemde gündeme yansıyan tarlada 75 kuruşa satılan domatesin tezgâhta 5 liraya satılması olayını değerlendiren Başkan Baydan, ‘’Gündeme yansıyan bazı haberler oldu. Tarladan 75 kuruşa alınan bir domatesin tezgahta 5 liraya satıldığı iddia edildi. Ama böyle bir durum olamaz. Tarlada 4 liradan alınan bir ürün tezgahta 5 ve 7 TL arasında satılır. Bu kadar yüksek bir fark mümkün değil. Kaldı ki domates tarladan 1 liraya da alınıyor. O da en çürük kötü, kalmış domatesler. O domatesleri de tarladan 1 liraya salça fabrikaları alıp vatandaşa salça yapıp yediriyorlar. Ama pazarcı tezgahına asla getirmez öyle kötü sebze ve meyveyi’’ dedi.

‘’GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE FİYAT ARTIŞI NORMAL’’

Yazdan kışa geçiş döneminde fiyatlardaki artışın normal olduğunu belirten Başkan Baydan, ‘’Tezgahlarda fiyatlarımız marketlere oranla çok daha düşük. Fakat elbette biraz yüksek seyrediyor. Bunun nedeni de yazdan kışa geçiş dönemi olması. Kış sebze ve meyveleri çıktığı zaman fiyatlar da normale dönecek. Bizim işimiz günlük. Günlük fiyatlara göre ürün satıyoruz. Mesela domates birkaç yıl önce çok ucuz satıldı. 50 kuruştan domates sattık. Domatesler tarlada kaldı. Onun ceremesini çeken çiftçi domates üretmedi. Bu defa da domates azlığı yaşandı. Bu da fiyatı etkiledi. Yani bu fiyatlar doğru seyrini buluyor mutlaka’’ dedi.

PAZARDA EN UCUZU NARENCİYE

Pazar tezgahlarında en ucuz ürünlerin narenciye olduğunu söyleyen Balıkesir Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan Baydan, ‘’Bu haftadan sonra fiyatlar normale dönecek. Çünkü yaz sebze ve meyveleri gidecek yerine kış sebze ve meyveleri gelecek. Mesela narenciye 2 ve 2,5 TL arasında satılırken, elmanın kilosu 2 lira. Üzüm ise 6 liradan satılıyor. Yaz meyveleri elbette pahalı ama kış meyveleri ucuzladı’’ dedi.

‘’KİMSE TARLADA ÇALIŞMAK İSTEMİYOR’’

Üretimde çalışacak işçi bulmakta zorluk çektiklerini de söyleyen Başkan Baydan, ’’Artık kimse üretimde çalışmak istemiyor. Özellikle gençler masa başı işlerde çalışmak istiyorlar. Tarlada çalışacak kimse kalmadı. Dolayısıyla üretimde azaldı. O nedenle vatandaşlarımız Pazar esnafımıza saygı duymalılar. Hiç bir şey kolay değil. Tezgaha kötü mal koymamak için her kiloda mutlaka çürük mallar çöpe gidiyor. Ayrıca tarlada yaşanan içi sıkıntısı fiyatlara da yansıyor’’ dedi.

PAZARCILAR BAŞKANLA GÖRÜŞTÜ

Pazardaki son durumla ilgili istişarelerde bulunan Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan Baydan, Pazar esnafı Cengiz Şahan, Ömer Güler, Rahim Doğru, İsmet Doğru ve Tayfun Deniz, Pazar esnafının, vatandaşlarının menfaatleri doğrultusunda en yüksek kaliteli hizmeti verdiklerini dile getirdiler. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu