Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

TANSİYONUM YÜKSELDİ: NE YAPMALIYIM?

Doç. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

Geçen hafta ki yazımda sizlerle tansiyon hastalığının neden geliştiğini ve kimlerde görülebileceğini paylaşmıştım. Bu haftada sizlerle yüksek tansiyonun biraz tedavisini daha doğrusu ilaç dışında yapabileceklerimizi paylaşmak istiyorum. Çünkü ilaç zaten doktorunuz önermeden kendi kafanıza göre kesinlikle ayarlayamayacağınız bir basamaktır. O nedenle ben sizlerle bugün yüksek tansiyonunuz için kendi kendinize yapabileceğiniz tavsiyelerde bulunacağım.
Aslında tüm hastalıklarda olduğu gibi önce kendinizi ve sonrada hastalığınızı tanımalısınız. İyi de ne demek kendini tanımak? İnsan kendini bilmez mi? Tabii ki kendimizi biliriz ama bunu yüksek tansiyonlu iken kendinizi bilmeniz olarak düşünün. Ben ne yapınca, ne yiyince, ne kadar hareket edince tansiyonum yükseliyor ya da düşüyor işte bunların mutlaka bir listesini yaparak kendinizi tanımaya başlayın. Örneğin o gün tansiyon hapı almanıza rağmen tansiyonunuz fırladı hemen bir bakın o gün neler yaptınız, neler yaşadınız ya da neler yediniz. Bu liste içinde en şüphelendiğiniz şeyi hayatınızdan biraz uzaklaştırdığınızda bir daha tansiyon yükselmesi yaşamadıysanız işte size güzel bir çözüm. Bunun örneklerini daha da arttırabiliriz. Böyle böyle elinizde tansiyonunuzu yükselten şeylerin bir listesini oluşturup ilaç dışında da yüksek tansiyon tedavinize katkı sağlayabilirsiniz.
Evet demek ki ilk önce yaşam tarzınız ve yüksek tansiyon arasındaki ilişkiyi çözmekle işe başlayacağız. Ardından yüksek tansiyon hastalığını tanımalısınız. Size bu konuda söyleyeceğim çok şey var ama en önemli olan birkaçını hemen söyleyebilirim. Yüksek tansiyon hareketsiz, hiç spor yapmayanları, sigara içenleri, aşırı tuzlu yiyenleri, kilosu fazla olanları açıkçası pek sevmez. Yani sonuç şu eğer yüksek tansiyonunuz varsa; kilonuz normal olacak, çok tuz tüketmeyeceksiniz, sigarayı bırakmaya çalışacaksınız ve doktor kontrolü ve önerisi ile spor yapacaksınız. Diyette tuz dışında da dondurulmuş pizzalar, etler, turşu, konserve çorbalar, konserve domates ürünleri, şeker, düzenli kahve tüketimi gibi besin alımları tansiyonunuz yükselmesine sebep olabilir. O nedenle yediklerinize lütfen dikkat edin.
Yine yemek içmek dışında tansiyon kontrolünüz için çok önemli şeylerden biri olan stresten çok zorda olsa uzak durmaya çalışın. Bunun için sizlere tavsiyem derin nefes alma ve gevşeme tekniklerini öğrenmenizdir. Bu sayede stresle en azından biraz mücadele etmeyi başarabilirsiniz.
Yani özetle şunu söyleyelim; yüksek tansiyon tedavisinde tek tedavi ilaç değildir. İlaç yanında yapabileceğiniz küçük yaşam tarzı değişiklikleri sizleri biraz olsun rahatlatabilir. Hepinize güzel, normal tansiyonlu günler…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu