GündemKöşe YazılarıSemra AMAN AKYÜREK

Yerel seçim’de adayım var demek

Seçmen genel seçimde partisinin, liderinin yanında yer alıyor.Peki yerel seçimde ne yapacak? Elbette ki tanıdığı yada bir şekilde selam vermiş olduğu ve ulaşabileceğini düşündüğü kişiyi belediye meclisine ve Belediye başkanlık koltuğuna göndermeyi düşünüyor.

Yerel seçimlerde genel seçimlere göre önemli bir ayrıntı ve farkta var. Oda kişinin tanınmış ve halktaki karşılığı ile seçimi alabilecek bir isim olması. Yerel seçim kişilere bağlı. Yani partiden çok kişinin de kim olduğu önem taşıyor. Bu yazımda MHP lideri ve ittifak ilişkisi kurulan iktidar partisinin açıklamalarından bahsedeceğim.

YEREL SEÇİMLER İÇİN MHP İZ SÜRÜYOR

MHP’nin İstanbul hariç her Büyükşehir ilçe, il, beldede adayları olacak. MHP lideri 2023 vurgusu ile yaptığı konuşmalarda önemli cümleler kurdu.31 Mart 2019’da sadece Belediye Başkanlarının, Belediye meclis üyelerinin, İl genel meclis üyelerinin köy ve mahalle muhtarlarının seçimi olarak yerel seçimlere bakmadıklarını söyleyen MHP lideri Bahçeli Türkiye’nin 2023 öncesinde ki son virajı, son imtihanı olarak seçimleri gördüklerini beyan etti. MHP kimseye muhtaç ve mecbur değil diyen Bahçeli, Cumhur ittifakının Kuvay-i Milliye gibi dik duruşunun devamını diliyoruz. İnanç büyükse iddiada büyüktür.

Başkalarının başarısı üzerine kuluçkaya yatmayız. Akıl tutulması yaşamayız. Önce ülkem dedik diyor ve şu sözleri ekliyordu: Bize siyasi güç hatırlatması yapılmasına gerek yoktur. İkide bir pozisyon açıklaması tebliğine lüzum yoktur. Birinci partiyiz her ilde aday çıkaracağız sözlerine ihtiyaç yok ! Herşeyin farkında bilincindeyiz.Siyasi güç yarışında güç düellosu yaşanacak gibi Balıkesir’de ancak aday adaylarının arasında Ak Parti ev MHP adayları arasında bu düello yaşanmayacak zira liderlerden gelen mesajlar bu yönde ve elzem mesajlar. Parti olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesine aday çıkarmayacağız cümlesini bizzat Kızılcahamam da Bahçeliden dinledim.

“Sözümüzden caymayız” diyordu. Bu sözleri sarf ederken, “ İstanbul’dan vazgeçtiler” diyenlere de, “zekâ özürlülerin yüzüne bakmaya dahi gerek yok” diyerek sert cevap veriyordu. Şimdi gözler asıl yaşadığımız şehre çevrildi. MHP Balıkesir’de istişarelerle belirlenecek isimler olarak kimleri belirleyecek? Balıkesir’de Balya Belediyesi MHP’de. Bu kez büyükşehir ve ilçelerde adaylarını belirleyecek MHP yine belirli bir çizgide ilerliyor. Balya Belediye Başkanı Osman Kılıç genç bir isim. Şunu belirtmeliyim ki Kılıç heryere meyilli. Daha önceleri Büyükşehre adayım demiş daha sonra Karesi’yi işaret etmiş oraya odaklanmıştı. Sanıyorum gel git yaşıyor. Fakat parti ne diyecek oda önemli. Parti Genel Merkezi’nin de halk arasında nabız yoklayarak doğru isim arayışının başladığını ve izinin sürüldüğünü biliyoruz.

MHP lideri Devlet Bahçeli yerel seçimlerde AK Parti ile yapılabilecek yeni seçim ittifakının bir nevi çerçevesini belirledi. Bahçeli ‘MHP’nin Dört Ayaklı Stratejik Duruş ve Görüşlerini anlattı ve basın açıklamalarında önemli ipuçları verdi. Bahçeli“30 büyükşehir belediyesinin FETÖ-PKK-PYD’nin yörüngesine sabitlenen partilerin asla kontrolüne girmemesi, yönetimine geçmemesi. PKK ve FETÖ/PYD soruşturmaları nedeniyle kayyum yönetimine devredilen 102 belediyenin de ‘PKK’nın yöneteceği belediye kesinlikle olmaması, 15 Temmuz öncesine dönülmemesi, CHP-HDP ve yedekleriyle kurulan karanlık ittifakın hesabı cumhurun iradesiyle bozulması. MHP lideri “Milliyetçi Hareket Partisi üzerine düşen ne varsa yapmaya bütünüyle hazırdır” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi halihazırda var olan büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerini muhafaza edip bunların yanında daha fazlasını kazanmak, daha çok gönüle girmek, daha çok teveccüh elde etmek için çaba sarf edecek.Yani MHP halihazırda yönetimi kendisinde olan üç büyükşehir, Adana, Mersin ve Manisa dışında dört ili, Bartın, Isparta, Karabük ve Osmaniye’yi, ayrıca 79 ilçe ve 45 beldeyi elinde tutmak istiyor. Adana, Mersin, Polatlı, Etimesgut belediye başkanlarını Bahçeli açıkladı. İstanbul’da da MHP’nin aday çıkarmayacağını ilan etti.

AK Parti’de bu söylemler sonrası MHP liderinin mesajını biraz daha genişlettiği ve net ifadelerle çizgilerini çizmesi olarak görülüp değerlendirilebilir. Hatırlanacağı üzere Başkan Erdoğan’ın “Son seçimlerde birinci olduğumuz yerde aday çıkarmamayı nasıl anlatırım tabanıma? Seçmen tabanı küserse toparlayamazsınız.” Demişti. AK Parti, MHP’nin elinde tutmak istediği anlaşılan üç büyükşehir belediyesinde 24 Haziran seçimlerinde birinci parti oldu. Adana’da AK Parti yüzde 33,5 ile birinci parti olurken, MHP yüzde 11.6 ile 5. sırada yer aldı. Mersin’de AK Parti yüzde 27 ile yine ilk sırada gelirken, MHP yüzde 12 ile 5. parti ve Manisa’da AK Parti yüzde 39 ile birinci olurken MHP yüzde 11 ile 4. parti oldu.

Birde şu konu var: Adayım yok demek siyasi bir parti için, “gücüm yok” demek gibi. Yerel seçimlerde genel seçimlere göre önemli bir ayrıntı ve farkta var. Oda kişinin tanınmış ve halktaki karşılığı ile seçimi alabilecek bir isim olması. Yerel seçim kişilere bağlı. Yani partiden çok kişinin de kim olduğu önem taşıyor. Adayımız var demek her anlamı içeriyor. Buradayız demek gibi…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu